+38 (067) 409-82-01

+38 (067) 406-64-10

+38 (067) 443-44-14

au.satirev-amirp%40eciffo

Міжнародна реєстрація промислових зразків

Міжнародна реєстрація промислових зразків

Людська фантазія безмежна. Нові способи застосування, форми, дизайну та інше щодня виникають в головах мільйонів людей. Але чи не означає це, що якщо Вам на думку спала якась ідея оригінального використання продукту, то така ж прийде в голову і комусь іншому? Щоб залишити право використовувати цю ідею одноосібно існує правова охорона промислових зразків. Простими словами, промисловий зразок – це результат творчого мислення людини у сфері художнього конструювання.

Етикетки, МАФи, пристрої, дитячі іграшки, одяг, протектори шин, самостійні частини будівель, транспортні засоби, харчові продукти, дизайни виробів – невичерпний список промислових зразків.

Зареєструвати дизайн продукту в Україні зовсім нескладно – достатньо подати пакет необхідних документів до Інституту інтелектуальної власності (УКНОІВІ) самостійно або за допомогою патентного повіреного. Зовсім інша річ, якщо Ви збираєтесь виходити зі своїм товаром на міжнародну арену. У такому разі без міжнародної реєстрації промобразця не обійтись. У цьому випадку нам допоможе Гаазька угода про міжнародну реєстрацію промислових зразків.

Трохи історії: вперше ця угода була підписана в Гаазі у 1925 році та набула чинності у 1928 році. Його підписантами виступили 6 країн: Франція, Німеччина, Туніс, Марокко, Іспанія та Швейцарія. Україна приєдналася до угоди у 2002 році. Насправді цей документ дозволяє при мінімумі витрачених зусиль забезпечити правову охорону промобразця у численних країнах чи регіонах.

За аналогією з Мадридською угодою про міжнародну реєстрацію знаків, Гаазька угода дозволяє реєструвати зразки однією заявою в кількох країнах за бажанням заявника. У середньому патент видається терміном на 15-20 років, а нова директива Європейського Союзу встановлює термін видачі патенту 25 років, тому після реалізації її положень термін у 25 років стане середнім на території країн Європейського співтовариства.

Величезною перевагою в отриманні патенту згідно з Гаазькою угодою є те, що для отримання патенту в країнах його дії не обов'язково мати правову охорону зразка в рідній країні. Але є й певні недоліки цієї системи: згодом Ви не маєте права доповнювати подану заявку новим списком країн, де бажаєте депонувати промисловий зразок.

Заявником може бути будь-який резидент країни-учасниці вищезгаданої угоди стосовно будь-якої з її сторін. Це означає, що Ви не зможете подавати заявки щодо цієї системи до країни, яка не підписувала цей документ. Заявка подається безпосередньо до ВОІВ до Женеви або за аналогією з Мадридською системою – до національних патентних відомств. Подається вона однією з національних мов угоди: англійською або французькою.

При отриманні заяви ВОІВ перевіряє лише формальні складові – якість малюнків, оплата мит. Експертизу по суті проводить національні патентні відомства тих країн, що зазначені у заявці. Якщо протягом 6 місяців після подання документів не надійшло відмови, то промисловий зразок вважається виданим у відповідній країні, як би він був виданий за національною системою. У разі відмови заявник має право подати апеляцію до національного відомства для оскарження результатів.

Міжнародна реєстрація промислових зразків справа дуже копітка і тонка, тут важливо знати багато нюансів. Prima Veritas – компанія з багаторічним досвідом роботи у цій сфері, ми з радістю допоможемо Вам у реалізації Ваших планів.

Made with