+38 (067) 409-82-01

+38 (067) 406-64-10

+38 (067) 443-44-14

au.satirev-amirp%40eciffo

Найменування ТМ під час заповнення податкової накладної

Найменування ТМ під час заповнення податкової накладної

Питання мови у порядку заповнення податкової накладної раніше завжди регулювалось п.2 Порядку заповнення податкової накладної №957 (далі – Порядок) та вимагало від суб'єктів господарювання заповнення лише державною мовою (українською). Однак, як бути, якщо найменування торгової марки вказано англійською чи будь-якою іншою мовою?

Ситуація не зовсім однозначна. Є люди, які дотримуються позиції, що Порядок - це не той документ, який може регулювати питання, яку мову використовувати. І це досить резонно, адже питання використання мови, відповідно до Конституції, повинні регулюватися лише на рівні закону, а вона у свою чергу передбачає можливість використання іншої мови, крім державної, якщо це використання випливає із зареєстрованої торгової марки (наприклад, використання торговельної марки в рекламі). Відповідно, у цій частині вимоги Порядку можна просто ігнорувати. У продовження цієї думки висловлюється точка зору, що в п. 2 Порядку йдеться лише про мову елементів самої форми, але не про мову, якою здійснюються записи суб'єктом господарювання під час заповнення податкової накладної. Але подібні міркування зазвичай не дуже заспокоюють покупців, які отримали податкову накладну із заповненими полями не рідною мовою. Перед ними постає проблема: або просити постачальника заповнити податкову накладну заново (українською), або подавати на контрагента скаргу, захищаючи тим самим свій податковий кредит, або відобразити податковий кредит на підставі податкової накладної, заповненої російською мовою, і підготувавши попередньо аргументи на випадок суперечки з податківцями. Інші дотримуються думки, що простіше зробити все українською мовою і не вступати в перипетії з чиновниками, бо в нашій країні складно комусь щось довести.

Цю ситуацію допомогла вирішити Державна Фіскальна Служба України (ДФСУ), яка у своєму останньому роз'ясненні щодо заповнення найменування торгової марки з метою збереження ідентифікації товару, дозволила заповнювати графу 3 «Номенклатура товарів/послуг продавця» вказуючи автентичне найменування ТМ тією мовою, зареєстровано.

При цьому слід зазначити, що така торговельна марка має бути зареєстрована на території України за національною або міжнародною процедурою.

Made with