+38 (067) 409-82-01

+38 (067) 406-64-10

+38 (067) 443-44-14

au.satirev-amirp%40eciffo

Підсумки семінару «Кримінально-правовий та адміністративний захист прав інтелектуальної власності, проблемні питання правозастосовної практики»

Підсумки семінару «Кримінально-правовий та адміністративний захист прав інтелектуальної власності, проблемні питання правозастосовної практики»

11 лютого 2015 року відбувся семінар «Кримінально-правовий та адміністративний захист прав інтелектуальної власності, проблемні питання правозастосовної практики», організований Комітетом інтелектуальної власності Асоціації адвокатів України. В ході семінару учасники мали чудову нагоду заслухати професійних доповідачів та отримати поради фахівців в галузі інтелектуальної власності.

Зокрема Сергій Лебідь, експерт у сфері захисту прав інтелектуальної власності, екс-заступник начальника Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю, полковник міліції, у своїй доповіді на тему: «Практика розслідування злочинів у сфері інтелектуальної власності» розповів про основні складові ефективності захисту прав ІВ, якими є законодавство у сфері інтелектуальної власності, суб’єкти цих правовідносин – правовласник об’єктів ІВ та державні органи, успішна практика застосування норм у сфері ІВ. Доповідач здійснив аналіз складів злочинів за статтями 176, 177, 229 КК України, ст. 51-2 КУпАП, навів огляд практики розслідування злочинів за цими статтями та статистичні дані, запропонував алгоритм дії при побудові стратегії захисту.

Промовець довів до відома учасників семінару основні проблемні питання, що виникли з набранням чинності нового КПК України, зокрема механізм здійснення негласних слідчих дій в розслідуванні злочинів у сфері ІВ; наслідки віднесення цих злочинів до категорії злочинів, щодо яких кримінальне провадження здійснюється у формі приватного обвинувачення; питання єдиного підходу до обрахування матеріальної шкоди, а саме неможливості існування такого підходу через велику кількість об’єктів ІВ та видів вчинення посягань на права на такі об’єкти; питання результативності судового розгляду та виконання рішень суду, а саме була висловлена думка про те, що для правовласника основною метою судового процесу є не покарання порушника, а припинення ним посягання на права та знищення контрафактної продукції.

Інна Поліщук, судовий експерт з економічних досліджень у сфері інтелектуальної власності, оцінювач, у доповіді на тему: «Проблемні питання розрахунку матеріальної шкоди» на прикладі Microsoft продемонструвала основні методи оцінки збитків, встановлення розміру матеріальної шкоди. Доповідач наголошує на тому, що потрібно встановлювати, скільки саме недоотримала потерпіла сторона для визначення максимально правильної суми збитків, тому недостатнім є метод розрахунку, за яким кількість примірників контрафактної продукції множать на ціну оригінальної продукції. Промовець зазначає, що необхідно досліджувати первинні бухгалтерські документи, що містять показники доходів, які одержав правовласник, що на практиці отримати складно, оскільки правовласники відмовляються надавати такі докази.

Також доповідач звернула увагу учасників заходу на питання розрахунку збитків за неправомірний публічний показ, де основними документами, які досліджує оцінщик, є ліцензій договір та прокатне посвідчення; та визначення суми збитків від неправомірного використання знаку для товарів та послуг, де, як радить доповідач, потрібно застосовувати метод роялті при встановленні суми завданих збитків правовласнику.

Ігор Стародубов, судовий експерт за п’ятьма експертними спеціальностями в сфері інтелектуальної власності, голова Секції судових експертиз об’єктів інтелектуальної власності НКМР при Міністерстві юстиції, в своїй доповіді на тему: «Проведення судової експертизи в рамках досудового розслідування злочинів у сфері ІВ» навів статистику проведення судових експертиз експертно-дослідними інститутами, розповів про права та обов’язки судового експерта повноваження керівника експертної установи тощо.

Спеціалісти патентно-правової фірми Prima Veritas, котрі відвідали захід та взяли жваву участь у дискусії, вважають, що набуті знання допоможуть їм у представництві їх клієнтів у сфері інтелектуальної власності.

Made with