+38 (067) 409-82-01

+38 (067) 406-64-10

+38 (067) 443-44-14

au.satirev-amirp%40eciffo

Як інтелектуальна власність стала інструментом для недобросовісної конкуренції?

Як інтелектуальна власність стала інструментом для недобросовісної конкуренції?

19 січня 2015 року Комітетом з інтелектуальної власності та рекламного права разом з Комітетом з конкурентного права проведено засідання на тему: «Як інтелектуальна власність стала інструментом для недобросовісної конкуренції?».

Доповідачем на заході виступила Голова Комітету з інтелектуальної власності та рекламного права та керуючий партнер Експертного бюро з інтелектуальної власності Наталя Мещерякова.

Пані Наталя звернула увагу членів Комітетів на проблему внесення до Митного реєстру відомостей про патенти на промислові зразки та корисні моделі недобросовісними володільцями. Зокрема, вона зазначила, що це становить небезпеку для економіки країни, а саме такі дії можуть призвести до зниження експорту та імпорту товарів, і як наслідок – зменшення надходжень до державного бюджету. Членам Комітету з конкурентного права було запропоновано оцінити діяльність таких осіб у розрізі законодавства про захист економічної конкуренції. На думку Ігоря Свечкаря, дії так званих «патентних тролів» не призводять до порушення цього законодавства у випадку, коли правоволоділець не перебуває у відносинах конкуренції з особою, чиї права порушені.

За результатами обговорення домовились звернути увагу на проблему патентного троллінгу та запропонувати ввести грошову гарантію при внесені до Митного реєстру або іншим чином ускладнити процедуру внесення, тим самим зробивши її невигідною для «патентних тролів».

Спеціалісти патентно-правової фірми Prima Veritas, котрі відвідали захід та взяли жваву участь у дискусії, підтримують позицію Комітету та вважають, що проблеми IP-сквотингу мають бути подолані.

Made with