+38 (067) 409-82-01

+38 (067) 406-64-10

+38 (067) 443-44-14

au.satirev-amirp%40eciffo

Як самостійно зареєструвати авторське право?

Як самостійно зареєструвати авторське право?

Результат творчої діяльності людини - це той цінний актив, який за сукупністю бажання та покладених зусиль можна перетворити на досить прибутковий ресурс. Об'єкти авторського права, за розумного підходу до їхньої капіталізації, можуть принести їхньому власнику чималий прибуток, але й у той же час вони потребують значної правової охорони, оскільки є найбільш уразливими до порушень з боку третіх осіб.

Літературний твір, музика, картина, комп'ютерна програма чи інший об'єкт авторського права набувають правову охорону з їх створення. Виникає питання: навіщо тоді реєструвати своє авторське право на них? Свідоцтво про реєстрацію авторського права не є єдиним документом, що підтверджує належність цього права саме вам, оскільки часто доказів, що підтверджують авторство, не вистачає, або їх просто не існує. Свідоцтво підтверджує факт створення та існування об'єкта авторського права на конкретну дату, заявлену при реєстрації. Важливо розуміти, що під час реєстрації не проводиться експертиза та не перевіряється належність об'єкта заявнику. Однак такий документ за відсутності будь-яких інших доказів може бути вагомим аргументом у суді. Крім того, без державної реєстрації авторського права не можна внести його до статутного капіталу юридичної особи або передати за авторським договором.

Процедура реєстрації авторського права на подив проста і не дорога, що дає можливість будь-якій особі здійснити її самостійно. Заявнику необхідно підготувати такі документи:

1. Заява про реєстрацію авторського права на твір, належним чином заповнений та підписаний. Бланк заяви можна завантажити тут: sips.gov.ua/i_upload/file/zaiava_tvir.doc

Заява заповнюється українською мовою та обов'язково має містити інформацію:

- про прізвище, ім'я, по батькові заявника або заявників, якщо їх кілька, назва твору, галузь творчої діяльності та вид об'єкта авторського права (перелік можна подивитися у ст. 8 ЗУ «Про авторське право та суміжні права», при ознайомленні зверніть увагу на те , що цей перелік не є вичерпним), дату завершення твору, дату народження автора (авторів). Також, якщо є такі відомості, можна додати інформацію про факт опублікування твору, якщо твір є похідним (переробкою іншого твору), то відомості про оригінальний твор, а також інформацію про твори, включені до цього твору.

2. Примірник твору, який можна подати у паперовій формі (літературні твори), електронній формі (на CD-диску) (комп'ютерні програми, музичні твори, аудіовізуальні твори), у вигляді нотного запису (музичні твори) та ін.

3. Оригінали документа, що підтверджує оплату збору за підготовку до державної реєстрації авторського права на твір (55,25 грн) та документа, що підтверджує оплату мита за оформлення та видачу свідоцтва про державну реєстрацію авторського права на твір (8,5 грн).

4. Паперова папка, до якої необхідно скласти всі ці документи.

Оскільки особа подає заявку самостійно, то довіреність не потрібна, а в разі подання заявки через представника — це обов'язковий документ.

Такий пакет документів необхідно подати до Державної служби інтелектуальної власності за адресою: вул. Урицького, д. 45, Київ-35, ДСП, 03680 самостійно у відділ авторського права чи канцелярію.

У нашій компанії ми регулярно реєструємо об'єкти авторського права і неодноразово стикалися з тим, що діловодство в кожному випадку може затягтися у зв'язку з тими чи іншими запитами працівників Державної служби інтелектуальної власності. З метою економії свого часу і, як наслідок, грошей, ми радимо звертатися до професіоналів у сфері захисту прав інтелектуальної власності (не просто до юристів). Але якщо є така можливість, реєструйте результати своєї творчої праці самостійно. Головне, бороніться!

Автор: Катерина Зайчук, спеціаліст Prima Veritas з інтелектуальної власності

Made with